2021 NHLBI Systems Biology Symposium May 12 – 13, 2021

Wednesday, May 12, 2021

9:00-9:05am Welcome and Opening Remarks (5 mins)

Keji Zhao, Ph.D. Michael M. Gottesman, M.D.

Organizing Committee Chair Deputy Director of Intramural Research
National Heart, Lung and Blood Institute, NIH Office of Intramural Research, NIH

Session 1 Omics Moderator: Susan Harbison, Ph.D.

*Speaker Presentations slots are 25 minutes + 5 minutes Q&A + 5 minutes transition time

9:10-9:40am Nuclear Condensates in Gene Regulation and Disease (30 mins)

Richard Young, Ph.D.

Whitehead Institute, Massachusetts Institute of Technology

9:45-10:15am Epigenetic Basis of Single-Cell Heterogeneity (30 mins)

Keji Zhao, Ph.D.

National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH

10:15-10:45am Morning Break (30 mins)

10:45-11:15am Integrative Approaches Probing Disrupted Cellular Homeostasis in Metabolic Diseases (30 mins)

Anna Greka, M.D., Ph.D.

Harvard Medical School, Brigham & Women's Hospital, Broad Institute of MIT

11:20-11:50am New Advances in Single-cell 3D Genome Structures and High Precision Transcriptomics (30 mins)

Xiaoliang Sunney Xie, Ph.D.

Peking University

11:50am-12:20pm Pre-Recorded Poster Presentations Segment #1 – (12 posters/24 mins)

12:20-1:15pm* Lunch Break (55 min)

*12:20-12:45pm Poster Presenters Break-Out Rooms (30 mins)

Session 2 Systems Imaging Moderator: Mark Knepper, M.D., Ph.D.

*Speaker Presentations slots are 25 minutes + 5 minutes Q&A + 5 minutes transition time

1:15-1:45pm 3D Imaging of Cells by FIBSEM with Correlation to Cryo Fluorescence Microscopy (30 mins)

Harald Hess, Ph.D.

Howard Hughes Medical Institute, Janelia Research Campus

1:50-2:20pm Subcellular Connectomic Analyses of the Energy Distribution System in Striated Muscle (30 mins)

Brian Glancy, Ph.D.

National Heart, Lung, and Blood Institute and National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin

Diseases, NIH

2:20-2:50pm Pre-Recorded Poster Presentations Segment #2 – (12 posters/24 mins)

2:50-3:20pm* Afternoon Break (30 mins)

2021 NHLBI Systems Biology Symposium May 12 – 13, 2021

*2:50-3:20pm **Poster Presenters Breakout Rooms** (30 mins)

3:20-3:50pm Tools for Analyzing and Controlling Biological Systems (30 mins)

Edward Boyden, Ph.D.

Massachusetts Institute of Technology and Howard Hughes Medical Institute

3:55-4:25pm Metabolic Design of the Metabolic Extreme, the Shrew (30 mins)

Robert Balaban, Ph.D.

National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH

4:30-5:00pm Spatial Genomics: in situ Transcriptome Profiling by RNA seqFISH+ (30 mins)

Long Cai, Ph.D.

California Institute of Technology

5:05-5:35pm Integrating single-DNA-fiber analyses and genome-wide sequencing: insights into the

dynamics of chromosome duplication (30 mins)

Mirit Aladjem, Ph.D.

National Cancer Institute, NIH

5:35-5:40pm Closing Remarks (5 mins)

Mark Knepper, M.D., Ph.D.

National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH

5:40pm Adjourn Day 1

Thursday, May 13, 2021

9:00-9:05am Opening Remarks (5 mins)

Keji Zhao, Ph.D.

National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH

Session 3 Systems Physiology: Metabolomics and Sleep Moderator: Hong Xu, Ph.D.

*Speaker Presentations slots are 25 minutes + 5 minutes Q&A + 5 minutes transition time

9:10-9:40am Identifying Metabolites That Alter Physiology (30 mins)

Gary Siuzdak, Ph.D.

The Scripps Research Institute

9:45-10:15am Multi-Omic Approach to Understanding Regulation of Aquaporin-2 in Kidney (30 mins)

Mark Knepper, M.D., Ph.D.

National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH

10:15-10:45am Morning Break (30 mins)

10:45-11:15am Obstructive Sleep Apnea and Cardiometabolic Disease: Dissecting Causal, Pleiotropic and

Mediating Pathways (30 mins) Susan Redline, M.D., M.P.H.

Harvard Medical School, Brigham and Women's Hospital

2021 NHLBI Systems Biology Symposium May 12 – 13, 2021

11:20-11:50am Perturbing Genetic Networks That Influence Sleep Duration in *Drosophila Melanogaster* (30 mins) Susan Harbison, Ph.D. National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH Pre-Recorded Poster Presentations Segment #3 – (14 posters/28 mins) 11:50am-12:20pm 12:20-1:20pm* Lunch Break (1 hr) *12:20-12:50pm Poster Presenters Break-Out Rooms (30 mins) Session 4 **Systems Biology in Genetics and Development** Moderator: Brian Glancy, Ph.D. *Speaker Presentations slots are 25 minutes + 5 minutes Q&A + 5 minutes transition time CRISPR Mediated Homologous Recombination and the Discovery of Rare Human Diseases (30 1:20-1:50pm Hugo Bellen, DVM, Ph.D. Baylor College of Medicine and Neurological Research Institute 1:55-2:25pm scRNAseq Developmental Trajectories to Investigate Differentiation (30 mins) Jeffrey Farrell, Ph.D. National Institute of Child Health and Human Development, NIH 2:25-2:40pm Afternoon Break (15 mins) 2:40-3:10pm Single-cell Transcriptomics of the Mouse Kidney Reveals Potential Cellular Targets of Kidney Disease (30 mins) Katalin Susztak, M.D., Ph.D. University of Pennsylvania Perelman School of Medicine 3:15-3:45pm A Darwin Selection Within Developing Germ Cells (30 mins) Hong Xu, Ph.D. National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH 3:50-4:20pm A Systems-wide Approach to Understanding Interorgan Communication in Drosophila (30 mins) Norbert Perrimon, Ph.D. Harvard Medical School/Howard Hughes Medical Institute 4:25-4:55pm Mitochondrial Calcium and Regulation of Myocardial Cell Function (30 mins) Elizabeth Murphy, Ph.D. National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH 4:55-5:00pm **Closing Remarks** (5 mins) Robert Balaban, Ph.D. Scientific Director, Division of Intramural Research National Heart, Lung, and Blood Institute, NIH

5:00pm

Adjourn Day 2